Activiteiten en projecten

Onze club kent diverse (jaarlijkse) activiteiten en een groot scala aan incidentele activiteiten. Gedurende de Eilander Strúnmarkten presenteerde onze club zich voorheen met een kraam waar zelfgemaakte artikelen werden verkocht. Ook het befaamde Rad van Avontuur is al jaren een succesvolle activiteit op de markt. Sinds 2018 hebben we op dezelfde markt een zgn. spellenveld. Een groot succes, vooral bij kinderen. In de periode tussen Kerst en Oud en Nieuw organiseren wij een fakkeltocht. Deelnemers kunnen fakkels kopen en we lopen vervolgens met ca. 1000 deelnemers over het donkere eiland. Een belevenis. In diezelfde periode organiseren wij een bingo in het Dorpshuis. De mooie prijzen en de geweldige sfeer zorgen er voor dat het maximaal aantal deelnemers al ver voor de aanvang in het dorpshuis aanwezig zijn. Rond Nieuwjaarsdag organiseert onze club een concert in het ontmoetingscentrum aan de Langestreek. Dit alles ter ondersteuning van onze projecten.

Met de opbrengst van de activiteiten ondersteunen we diverse projecten en goede doelen op en buiten het eiland. Het allereerste project was de maaltijdvoorziening op Schiermonnikoog, met behulp van een elektrische auto van Citroën. Daarna volgden bijdragen aan o.a.

De laatste drie jaar heeft onze club een bijdrage gegeven aan onder andere:

Rotary helpt Oekraïne

Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne in 2022 heeft onze club €2.000 gedoneerd aan de actie Rotary helpt Oekraïne. De zeven Nederlandse gouverneurs van Rotary hebben hiervoor samenwerking gezocht met districtgouverneurs in Polen en Hongarije die directe humanitaire en medische hulp aan de vluchtelingen kunnen bieden.

Schier Zomerkamp

In 2021 heeft Rotary een bijdrage gegeven aan de organisatie van Schier Zomerkamp om twee eilander kinderen én twee kinderen van de vaste wal een onvergetelijke vakantie te geven.

Water for Life

Rotary International streeft naar schoon drinkwater en goede sanitatie wereldwijd in 2030. Om dit te bereiken wordt in Nederland samengewerkt met de TU Delft, Water for Life en Deltares.
Rotary zet zich in voor een project voor schoon water voor scholen in Tanzania en een internationaal scholarship. Onze club besloot in het voorjaar 2021 een donatie van €1.000 doneren aan een waterproject en de watercommissie te vragen hier een wijze bestemming voor te vinden.

Dorpsduel

In februari 2020 beleefde het Schiermonnikoger Dorpsduel haar première. Dit eerste dorpsduel pakte grootser uit dan de organisatie had durven hopen. Vijftien teams met deelnemers van verschillende leeftijden gingen met elkaar de strijd aan. Rotary heeft een bijdrage gegeven voor de organisatie van het dorpsduel.

Kookeiland Yn de Mande

In de eilander basisschool Yn de Mande is een keuken met eetkamer gerealiseerd. Een plek waar de leerlingen kunnen leren om zelf een maaltijd te bereiden en waar jongeren en ouderen elkaar ontmoeten. Met de bijdrage van de Rotaryclub is de inrichting van de eetkamer mogelijk gemaakt. De bijdrage werd verdubbeld door de toekenning van de District Grant.

Schoolproject in Uganda

In het voorjaar van 2019 sleepte Vera Harthoorn de Stimuleringsprijs van het Rotarydistrict in de wacht. Met de prijs, een geldbedrag van € 6.000, kon zij een schoollokaal in Kabira - Oeganda realiseren. Onze club droeg ook nog eens €1.000 bij, waarmee het lokaal volledig ingericht kon worden.

Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog

Onze Rotaryclub geeft in principe geen bijdragen aan structurele activiteiten. Een uitzondering daarop vormt het Kamermuziekfestival dat jaarlijks in de eerste week van oktober op het eiland gevierd wordt. Rotary ondersteunt met haar bijdrage de activiteiten die voor de eilander jeugd georganiseerd worden.

Festival Jong Talent

Het Festival Jong Talent werd 10 jaar geleden voor het eerst op Schiermonnikoog gehouden. De bijdrage aan dit festival bestaat uit de sponsoring van een van de jonge talenten.